Kortrijkse tai chi-school van Pieter Vanfleteren bestaat tien jaar
Pieter Vanfleteren (40) uit Kuurne geeft onder de noemer 'Heaven Man Earth'-school al tien jaar tai chi-lessen in Kortrijk. Tai chi is een eeuwenoude bewegingsleer uit het Oosten waarbij mensen heel bewust bewegen en proberen hun lichaam en geest te ontspannen. Wij gingen een kijkje nemen tijdens een les voor beginners.
Donderdagavond om 20 uur, een zevental dames en heren verzamelen in de pilatesstudio in de Beheerstraat in Kortrijk voor hun eerste les tai chi. Heidi Van Der Helstraete (49) uit Kuurne is een van hen. Ze hoopt innerlijke rust te vinden. "Ik doe al een tijdje aan yoga en las veel over tai chi", vertelt ze. "Ik moet voor mijn werk veel op de baan zijn en dat zorgt voor veel stress. Ik hoop dan ook om hier ontspannen buiten te komen. Maar we zien wel hoe het loopt."
Het belang van ademhaling is een van de eerste dingen die Pieter zijn kersverse leerlingen probeert bij te brengen. "Terwijl we ademen, proberen we onze gedachten tot rust te laten komen", legt hij uit. "Veel mensen hebben last van wat ik een monkey mind noem, onze gedachten dwalen af. Dat is heel normaal, maar ons uiteindelijke doel is focussen op die ademhaling." Mensen die al een tijdje met de sport bezig zijn, merken volgens Pieter heel wat gezondheidsvoordelen. "Het versterkt je spieren, geeft je een betere houding en helpt je te focussen. Als ik een aantal weken niet getraind heb, merk ik dat meteen aan mijn lichaam", verduidelijkt hij.
Vechtbewegingen niet de essentie
Wie denkt aan sporten uit het Midden-Oosten komt nochtans al snel uit bij vechtsporten als karate en judo, waarbij rake klappen en veel lawaai erbij horen. "Ook tai chi is ooit als vechtsport begonnen", weet Pieter. "Maar waar er bij die sporten wordt uitgegaan van inspanning, vertrekken wij vanuit ontspanning. En ja, in de hogere klassen gebruiken beoefenaars de technieken ook in vechtbewegingen, maar dat is al lang niet meer de essentie van tai chi."
Tai chi versterkt je spieren, geeft je een betere houding en helpt je te focussen.
Pieter spendeerde meer dan 20 jaar aan de sport, maar leert nog elke dag bij. "Als jonge twintiger deed ik aan vlaggenzwaaien. Maar mijn collega's en ik kregen vaak de opmerking dat we er te gespannen uitzagen en dat we meer moesten glimlachen, dus volgden we een les tai chi. De filosofie boeide mij enorm en ondertussen volgde ik tientallen opleidingen bij verschillende meesters en geef ik zelf les."
De tai chi-school van Pieter bestaat deze maand tien jaar en is een 'Heaven Man Earth'-school, die werd ontwikkeld door Sifu Adam Mizner. Er bestaan er een 60-tal over de hele wereld. Momenteel traint Pieter ongeveer 30 studenten, van beginners tot gevorderden. "In principe zijn er geen specifieke vereisten om te starten, maar tai chi is niet voor iedereen weggelegd. Er echt goed in worden, vraagt tijd", weet Pieter.
"Sommige mensen vinden het te traag gaan. Wij zijn het in het westen dan ook niet gewoon om te focussen op een ding tegelijk. Als we even in de rij staan bij de slager, dan grijpen we meteen naar onze smartphone. Maar als je met verschillende dingen tegelijk bezig bent, dan kan je geest niet focussen. Dus als ik even moet wachten bij de slager, doe ik gewoon een ademhalingsoefening. Op die manier trek ik de filosofie van tai chi door naar mijn dagelijkse leven. Wil dat zeggen dat ik nooit iets doe? Natuurlijk niet, ik doe gewoon één ding tegelijk en kan volgens mij op die manier beter proeven van het leven."
Stijf van de stress
Dat verhaal bevestigt ook Jo Lievens (57). Hij volgt al verschillende jaren les bij Pieter. "Twintig jaar geleden kampte ik met een burn-out", vertelt hij. "Ik stond stijf van de stress. Na tien jaar tai chi ben ik soepeler dan sommige 25-jarigen. Ik begon ermee door naar video's te kijken op internet. Maar gevorderde oefeningen kan je enkel met twee uitvoeren, dus volg ik al vijf jaar les bij Pieter. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik nooit meer stress heb. Maar ik zal er nooit meer zo lang mee rondlopen als vroeger. Ik oefen ook huis elke dag minstens 30 minuten, liefst meer. En dat doet echt heel veel voor lichaam en geest."
interview van de Krant van West-Vlaanderen 09/02/20 van Annelies Nollet