Tai Chi verschillend van Yoga, of niet?

De gelijkenissen tussen Yoga en Tai Chi zijn dat ze beide een goeie invloed hebben op je soepelheid, gezondheid en vitaliteit. Ze werken beiden met je lichaam, diepe buikademhaling en het bewustzijn.

Tai chi

Tai chi komt van china. Tai chi leer je de levenskracht (Qi) doen stromen door je lichaam aan de hand van vloeiende bewegingen. Hierbij heb je grote aandacht aan een anatomische correcte lichaamsstructuur. De vloeiende bewegingen worden gecrieerd door ontspanning, dit zorgt ervoor dat je soepel wordt. Doordat je lichaam ontspant, leer je normaal buikademhalen. In Tai chi wordt ook je bewustzijn/aandacht/geest getraind doordat deze door je lichaam te laten bewegen. Tai chi is een continue beweging uit verschillende posities.

Tai chi is afkomstig van een gevechtsport, dus alle bewegingen komen daaruit. De partner oefeningen zijn gemaakt om de tegenstander zijn onbelans te detecteren. Tai chi is een beweging kunst en kan gekoppeld worden met taoisme die een natuurwetenschap is. meer info:TAI CHI

Yoga

Yoga is oud Indisch - er wordt beweerd dat het meer dan 5000 jaar oud is , en is gerelateert aan het hindoeisme. De klassieke yoga begint rond het begin van onze tijdrekening en met de verspreiding van het hindoeisme is ook de klassieke yoga verspreid.

Net zoals bij taichi zijn er verschillende vormen van yoga. Hier in het Westen is de meest gekende en meest beoefende vorm de Hatha-yoga. De beheersing van de ademhaling is de kern van deze yoga. Het is een tak van de yoga die vnl. bestaat uit een reeks van oefeningen : bvb de lotus houding ( de meeste buddha's worden in deze zithouding voorgesteld) & kopstand zijn hiervan de meest gekende standen of asana's. Deze vorm wil het lichaam reinigen en vervolmaken en via het lichaam de geest be´nvloeden. Vandaar dat deze vorm van yoga meestal als anti-stress behandeling gebruikt wordt.

Wat nu, Yoga of Tai chi?

Ik zou zeggen kom eens af naar een gratis Tai chi les en ervaar wat tai chi doet. De oefeningen zijn toegankelijk voor iederen en je bepaalt zelf je grens. De reden waarom ik kies voor tai chi is omdat meer mijn bewustzijn en diepere ontspanning traint. Bij taichi daarentegen is het oefenen met een partner een wezenlijk onderdeel van het gebeuren en helpt het om de voeling te vergroten naar de anderen toe.
Pieter Vanfleteren
0489 43 40 17
pieter.vanfleteren@gmail.com
www.fb.com/pieter.vanfleteren.7
www.instagram.com/taichi_kortrijk_hme